Skip to main content

Wanneer is hoofdpijn een teken van een hersentumor?

Hoofdpijn van een hersentumor?

hoofdpijn door symptoom hersentumorEen veel voorkomende vraag over ernstige of aanhoudende hoofdpijn is of ze kunnen worden veroorzaakt door een ernstig onderliggende gezondheidsprobleem, zoals een hersentumor.

Feit is dat hoofdpijn eerder een onderdeel is van primaire hoofdpijnstoornissen, zoals migraine of spanningshoofdpijn, dan dat het te wijten is aan hersentumoren.Bepaalde factoren kunnen er echter op duiden dat hoofdpijn een symptoom kan zijn van een groter probleem.

Er zijn twee hoofdsoorten hoofdpijn: primaire hoofdpijnen, waaronder migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn; en secundaire hoofdpijn, die worden veroorzaakt door onderliggende factoren zoals medische aandoeningen. Beide soorten hoofdpijn komen vaak voor bij kankerpatiënten; bepaalde soorten behandelingen, zoals chemotherapie, bestralingstherapie en immunotherapie, kunnen hoofdpijn veroorzaken.

Een rode vlag die hoofdpijn kan duiden op een medisch probleem, is of het een nieuwe of ongewone hoofdpijn is, bijvoorbeeld een hoofdpijn die ervoor zorgt dat iemand 's nachts wakker wordt of een hoofdpijn die gepaard gaat met positieveranderingen. Een andere rode vlag is als de hoofdpijn gepaard gaat met andere symptomen, zoals gewichtsverlies. Sommige hoofdpijn kan worden verlicht door vrij verkrijgbare pijnstillers, of door een kop koffie te drinken, voor koffiedrinkers - maar als de hoofdpijn aanhoudend is en niet verbetert zoals bij normale maatregelen, kan er reden zijn voor bezorgdheid en genoeg reden om een ​​huisarts in de eerstelijnszorg te zien. Als de hoofdpijn een paar weken zonder verbetering aanhoudt of geassocieerd is met een ander neurologisch symptoom, zoals zwakte aan de ene kant van het lichaam, is het aan te raden om uw symptomen met een arts te bespreken. Hoofdpijn die nieuw of verergerend is, vooral bij een persoon die normaal geen hoofdpijn heeft, kan een medische follow-up rechtvaardigen, evenals hoofdpijn die erger in de ochtend is of wanneer de persoon ligt. Deze hoofdpijn kan ook iemand uit zijn slaap wekken, of gepaard gaan met misselijkheid of braken.

Andere symptomen van de rode vlag zijn onder meer:

  • Verandering in kwaliteit of ernst van hoofdpijn, naast dubbel of wazig zien of verlies van gezichtsvermogen
  • Hoofdpijn die optreedt bij iemand met een actieve kanker
  • Verhoogde druk in de achterkant van het hoofd

De meest voorkomende hersentumorsymptomen zijn:

  • Aanhoudende kamer draaien, duizeligheid of verlies van evenwicht.
  • Een aanval of verlies van spraakvermogen
  • Gehoorproblemen
  • Geleidelijk verslechtering van zwakte of verlies van gevoel in een arm of been
  • Persoonlijkheidsveranderingen zoals emotionele terugtrekking of boosheid, of gemakkelijk in de war raken

Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt over uw gezondheid.